Eργαστήριο σχεδίασης μέσω Η/Υ



Άσκηση Α2 : Πρατήριο Καυσίμων


Σε ομάδες των 2 ατόμων να επιλέξετε ένα πρατήριο από την λίστα που επισυνάπτεται ή κάποιο άλλο και να το επισκεφτείτε.

Προσοχή: κάθε ομάδα θα πρέπει να φροντίσει να επιλέξει διαφορετικό πρατήριο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να οι φοιτητές να δηλώσουν έγκαιρα την επιλογή τους στους διδάσκοντες και να ενημερώσουν για οποιαδήποτε αλλαγή. (την λίστα θα βρείτε και στο διαδίκτυο, στην διεύθυνση http://www.xo.gr)

Κατά την επίσκεψη στο βενζινάδικο οι ομάδες θα βγάλουν φωτογραφίες και θα φτιάξουν πρόχειρα σκίτσα – σκαριφήματα του συγκροτήματος. Τόσο οι φωτογραφίες όσο και τα σκίτσα θα πρέπει να το περιγράφουν όσο το δυνατόν καλύτερα καθώς και να καλύπτουν όλες τις απόψεις του.

Οι φοιτητές δεν είναι υποχρεωμένοι να μετρήσουν τους χώρους με ακρίβεια αλλά χοντρικά θα υπολογίσουν τις διαστάσεις τους. Αναμένεται όμως το σχεδιαστικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις παραδοχές τους να είναι λειτουργικό και να ακολουθηθούν κάποιοι βασικοί εργονομικοί κανόνες. Θα πρέπει για παράδειγμα τα οχήματα να χωρούν και να μπορούν να κινηθούν στους δρόμους όπως είναι σχεδιασμένοι, οι άνθρωποι να χωρούν να περάσουν από τις πόρτες κτλ. (σχετικό προεδρικό διάταγμα με κανονισμούς λειτουργίας και διαστασιολογήσης, και πρότυπα σχέδια : http://www.fireservice.gr/pyr_cms_files/dynamic/c79192/doc.file/pd118-06_el_GR.pdf

Τα σκίτσα έπειτα θα περαστούν στο AutoCAD. Τα σκίτσα και τα σχέδια θα περιλαμβάνουν:
• Κάτοψη,
• Τομή και
• Όψη
• Αξονομετρικό σχέδιο
• και όσα άλλα σχέδια κρίνουν οι φοιτητές απαραίτητα για την καλύτερη περιγραφή του χώρου.

Στα σχέδια θα περιλαμβάνονται:
• Σχεδιασμός των κτηρίων
• Σχεδιασμός των διάφορων χώρων του συγκροτήματος και προσδιορισμός της χρήσης τους (πχ χώρος ανεφοδιασμού οχημάτων, αποθήκες, πλυντήριο αυτοκινήτων, mini market, χώρος εστιατόρια, μπαρ, συνεργεία οχημάτων, οδική βοήθεια, τράπεζα, πρώτες βοήθειες, εγκαταστάσεις προσωπικής υγιεινής, εγκαταστάσεις διανυκτέρευσης, στάθμευση οχημάτων κτλ)
• Σχεδιασμός του εξοπλισμού (στέγαστρο, αντλίες, ταμπέλες, δέντρα, οχήματα, έπιπλα, πόρτες, κάγκελα, βρύσες, είδη υγιεινής κτλ)
• Παράπλευροι δρόμοι

Επίσης θα τοποθετηθούν διαστάσεις και θα κατασκευαστούν πινακίδες εκτύπωσης των σχεδίων με ρυθμισμένα τα πάχη γραμμών.